من یک دیالیزی هستم.
این صافی یا فیلتر که میگن چیه؟
صافی ها بخش مهمی از مجموعه دیالیز هستند. آنها فضایی هستند که یک غشای نیمه تراوا برای تبادل آب و سموم فراهم می کنند. غشای نیمه تراوا به پرده هایی گفته می شود که یک سری مواد می توانند از آنها عبور کنند و یک سری از مواد قابلیت عبور از آنها را ندارند.
فیلتر ها از نظر ساختار به دو دسته صفحه ای و لوله ای (موئینه ای) تقسیم می شوند که در مدل اول خون و محلول دیالیز در دو طرف صفحاتی جریان دارند و در مدل دوم خون از داخل لوله ها و محلول از اطراف آن می گذرد. امروزه مدل دوم صافی ها بیشتر استفاده می شود و خون کمتری را هم از بدن بیمار خارج نگه می دارد.
از نظر مواد سازنده نیز صافی ها به انواع سلولزی که از رشته های طبیعی سلولز دستکاری شده تهیه شده، و مصنوعی که مواد آن به صورت شیمیایی تولید می شود، تشکیل می شوند. مدل مصنوعی کمتر موجب بروز واکنش های حساسیتی در بیماران می شود.
ویژگی های دیگر صافی ها که محاسبه می شوند شامل حجمی از خون که برای پر شدن صافی از بدن خارج خواهد ماند و سطحی که صافی ها برای تبادل مواد با محلول دیالیز فراهم می کنند می باشد. صافی ها در حدود 0.4 تا 1.8 متر مربع سطح تبادل فراهم می کنند و چیزی در حدود 140 تا 270 سی سی خون در حین دیالیز در خارج از بدن قرار می گیرد.
مطلب دیگری که در مورد صافی ها سنجیده می شود میزان نفوذ پذیری (تراوایی) آنها به مواد مختلف مانند اوره و کراتینین و آب می باشد. البته میزان آبی که باید از بدن خارج شود در حال حاضر غیر از صافی ها توسط خود دستگاه نیز تنظیم می شود.
شاخص مرتبط با نفوذ پذیری به آب را فلاکس یا تراوش می نامند که بر اساس میزان آبی که از صافی عبور می کند یا به اصطلاح اولترافیلتراسیون محاسبه می شود. پرمئابیلیته یا تراوایی به نفوذ پذیری صافی به مولکول های با سایز متوسط مانند بعضی از پروتئین ها یا دارو ها اطلاق می شود. در نهایت توانایی یک صافی در دفع اوره را به عنوان تأثیر یا افیشنسی آن صافی ذکر می کنند.
بنابرین انتخاب نوع صافی توسط پرستار شما به عوامل مختلفی بستگی دارد که از آن جمله جثه فرد، حاد یا مزمن بودن دیالیز، موادی که میخواهیم توسط دیالیز بهتر دفع شوند (مثلا دیالیز در مسمویت با دارو ها یا الکل در مقابل دیالیز به خاطر نارسایی کلیه)، وضعیت فشار خون می باشد.
بدون دیدگاه