من یک دیالیزی هستم.
چی بخورم؟ چی نخورم؟ لبنیات!
لبنیات منبع مهم کلسیم و پروتئین در غذای روزانه افراد است. اما بیماران می بایست که دقت بیشتری در مورد مصرف انواع لبنیات داشته باشیم زیرا که این محصولات می توانند موجب بالا رفتن سطح فسفر و پتاسیم خون هم بشوند.
مصرف شیر یکی از سؤالات همیشگی بیماران دیالیزی است. یک لیوان 250 سی سی شیر به تنهایی 15 درصد از پتاسیم مجاز یک فرد 70 کیلویی و یک چهارم فسفر مجاز روزانه وی را در بر دارد. با توجه به اینکه سایر غذاها هم مقادیر قابل توجهی از این مقدار را در بر دارند، توصیه می شود که مصرف روزانه شیر از سه چهارم لیوان در روز فراتر نرود!
در سایر کشورها از دانه های گیاهی محصولات شیر مانند با طعم مشابه به دست می آید مانند شیر بادام، شیر جو، و شیر برنج (با غذای ایرانی شیربرنج اشتباه نشود.) این نوع شیر ها میزان پایینی فسفر و پتاسیم دارند.
درایران از شیر های گیاهی شیر سویا موجود است که میزان بالاتری از فسفر و پتاسیم دارد اما باز هم میزان آنها از شیر حیوانی کمتر است.
در مورد مصرف شیر سویا هم بهتر است از انواع غیر غنی شده و غیر طعمدار شده استفاده شود.
پنیر ها هم متأسفانه مقادیر بالایی از فسفر دارند که مصرف آنها را با محدودیت روبرو می کند. از بین پنیر ها پنیر خامه ای فسفر کمتری دارد.
ماست هم متأسفانه سرشار از فسفر و برای بیماران دیالیزی مضر است. البته ماست سویا میزان فسفر و پتاسیم کمتری دارد.
از میان لبنیات کره فسفر کمتری دارد و می توان با خیال راحت تر آنرا مصرف کرد. البته کره نیز از سوی دیگر بخاطر چربی بالا مشکلاتی برای بیماران ایجاد می کند. کره گیاهی یا مارگارین نیز به نسبت فسفر کمتری دارد.
دقت کنید که کره بادام زمینی، و کلاً کره هایی که از دانه های خشکبار به دست می آیند شامل این ویژگی نبوده و فسفر بالایی دارند.
بدون دیدگاه